Procesul imprimarii serigrafice

Procesul de imprimare consta in mai multi pasi:

Machetarea graficii, pregatirea graficii pentru filmul serigrafic, imprimare film pe un suport transparent, expunere film pe sita serigrafica, imprimarea serigrafica propriuzisa, uscarea imprimarii.

Machetarea graficii pentru serigrafie

Se va tine cont de un numar de culori pentru imprimare. In general caruselele de imprimare realizeaza imprimari pana la 6 culori. De aceea in grafica pentru imprimare se va tine cont astfel incat sa nu depaseasca acest maxim.

Pregatirea graficii pentru serigrafie

Grafica va fi separata in functie de numarul de culori. Fiecare culoare reprezinta un film serigrafic si implicit o sita. De exemplu daca avem un design ce contine 4 culori, vom avea 4 filme serigrafice si 4 site pentru imprimare. Fiecare culoare va fi trecuta in c0 m0 y0 k100. Documentul  cu designul va avea separat fiecare culoare si se vor pozitiona cruciulite de ghidaj pentru fiecare film in parte.

Imprimarea filmului serigrafic

In momentul realizarii separatiei de culoare pe design, se va trece la tiparirea filmelor pentru fiecare culoare in parte. Filmele printate vor avea cruciulitele de ghidaj astfel incat la suprapunerea lor, designul va arata ca cel realizat in Corel, Ilustrator sau Photoshop.

Expunere film pe sita serigrafica

Se realizeaza cu un aparat special, folosind cam aceeasi tehnica cu vechea expunere fotografica. Filmul se aseaza pe sita emulsionata si se expune UV timp de cateva secunde. Emulsia peste care s-a pus filmul va cadea la jet de apa, ramanand emulsia din jurul formei date de film. Se va trece la uscarea emulsiei pe pe sita serigrafica pentru a putea fi montata pe caruselul serigrafic.

Imprimarea sergrafica

Inaintea imprimarii serigrafice propriuzise, se va realiza montajul sitelor pe platanul de serigrafie prevazuti cu cadre speciale. Dupa acest proces, se vor pune culori / cerneala serigrafica pe fiecare sita in parte. Cu o racleta de serigrafie speciala, se va trage culoarea peste materialul ce trebuie imprimat: tricou, material textil, material pvc, cauciuc, plastic, sticla, piele ecologica sau naturala, plexiglas, etc.

Uscarea imprimarii

Pentru ca vopseaua serigrafica sa se fixeze, este nevoie de cele mai multe ori de o sursa de caldura. Astfel ele vor fi introduse intr-un cuptor special pentru a fi gata de livrare catre beneficiarul final.

Un astfel de filmulet ilustreaza aproape intreg procesul: